Page 78 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 78

Prevencija                                         mlečne  formule  bazirane  na  izolatu  proteina  soje  ne  pre-
                                                             poručuju  se kod odojčeta alergičnog na kravlje mleko, po-
             Ekskluzivna prirodna ishrana (dojenje) tokom prvih četi-  sebno mlađeg od šest meseci i sa nereaginskim tipom pre-
          ri do šest meseci po rođenju i njen nastavak do kraja prve   osetljivosti 13, 18, 26, 30 . Ukoliko se javi alergija na ekstenzivne
          godine, pa i duže, prema preporuci Svetske zdravstvene or-  proteinske hidrolizate, što se viđa u 5-10% slučajeva, prime-
          ganizacije iz 2001. godine i Američke akademije za pedijatri-  njuju se mlečne formule bazirane na amino kiselinama 6, 13,
          ju iz 2022. godine do kraja druge godine, pa i nakon toga,   18, 26, 30 . Međutim, ako je prva alergijska reakcija na proteine
          ima ključnu ulogu u prevenciji alergije na hranu u dečjem   kravljeg mleka ili soje bila teška, ove formule se uključuju
          uzrastu, dok drugi postupci, kao što su eliminacija visoko   neposredno .
                                                                       13
          alergogenih namirnica majci tokom graviditeta i laktacije i
          odlaganje započinjanja nemlečne (komplementarne) dete-
          tu nakon navršenih šest meseci nemaju osnova 13, 26, 30, 37-41 .   Prognoza
          To se odnosi i na odojčad koja su porodično predisponirana
          alergijama. Dokazano je da dojenje deteta tokom uvođenja   Alergija  na  kikiriki,  jezgrasto  voće  i  animalnu  hranu  iz
          nemlečne  hrane  bitno  doprinosi  razvoju  antigenske  tole-  mora obično ostaje doživotno, dok je na ostalu hranu najče-
          rancije . Izuzetak su prevremeno rođena odojčad, kojoj se   šće prolazna pojava 44-49 . Tako, na primer, alergija na proteine
               39
          početak nemlečne ishrane pomera za period ekvivalentan   kravljeg mleka, soje, jaja i pšeničnog brašna se kod oko 80%
          ranijem rođenju. U cilju prevencije senzibilizacije na prote-  dece gubi do pete godine 18, 27 . Pošto oko 50% odojčadi us-
          ine kravljeg mleka ili soje za dohranu ili ishranu odojčeta   postavlja toleranciju proteina kravljeg mleka sa navršenom
          sa dokazanom alergijom kod jednog ili više srodnika prvog   prvom godinom, ovaj uzrast se smatra optimalnim za pro-
          reda, tokom prvih četiri do šest meseci se preporučuju mle-   vokaciju tolerancije . Uslov za ovaj postupak kod dece koja
                                                                             13
          čne formule bazirane na ekstenzivnom proteinskom hidro-  su imala reaginski oblik preosetljivosti je dokaz odsustva IgE
          lizatu 26, 38-40 . Neka od skorašnjih istraživanja ukazuju da po-  antitela na proteine kravljeg mleka . Međutim, kod dece sa
                                                                                         13
          zitivan efekat u prevenciji i terapiji alergije na hranu imaju i   težom alergijskom reakcijom, provokacija tolerancije se radi
          probiotici . Međutim, za sada, izuzimajući atopijski derma-  tek nakon 12-18 meseci od njenog zadnjeg ataka . Ukoli-
                                                                                                      13
                  45
          titis, nema preporuka za njihovu rutinsku primenu u tom   ko tolerancija nije uspostavljena, provokacioni postupak se
          smislu .                                           ponavlja na 6-12 meseci 13, 18 . Isti pristup važi i za alergiju na
               43
                                                             drugu hranu. Zbog rizika od teških alergijskih reakcija, uk-
                                                             ljučujući i anafilaktički šok, izvođenje ove procedure se ne
          Terapija                                           savetuje van hospitalnih uslova . U slučajevima alergije na
                                                                                       13
                                                             hranu po tipu anafilaktičkog šoka, provokacija tolerancije je
             Osnovu terapije alergije na hranu čini eliminaciona di-  kontraindikovana . Na kraju treba istaći da se kod značaj-
                                                                           13
          jeta 13, 26, 30 . Pored toga, u izraženim alergijskim reakcijama   nog broja dece sa reaginskim tipom preosetljivosti na prote-
          neophodna je primena antihistaminika, a u najtežim, adre-  ine kravljeg mleka ili druge hrane u kasnijem uzrastu javljaju
          nalina, glukokortikoida, inhalacionih beta-agonista i drugih   astma i alergijski rinitis 26, 49 .
          mera 26, 27, 30 . Ako je dete senzibilisano putem majčinog mle-
          ka, odgovarajuća eliminaciona dijeta se savetuje majci 13, 40 .
          Kod  veštački  hranjenog  odojčeta,  alergičnog  na  proteine
          kravljeg  mleka,  primenjuje  se  mlečna  formula  bazirana
          na  ekstenzivnom  proteinskom  hidrolizatu 6, 13, 18, 26, 30 . Zbog
          visokog rizika od senzibilizacije na proteine soje (30-50%),




          Zaključak

          Alergija na hranu je etiopatogenetski i klinički veoma heterogeno i kontinuirano sve češće patološko
          stanje posebno prisutno kod dece najmlađeg uzrasta, a naročito kod nasledno predisponirane

          odojčadi u prvih šest meseci po rođenju i na veštačkoj ishrani ili dohrani. Dijagnoza se zasniva na
          detaljnoj ličnoj i porodičnoj anamnezi, kliničkom nalazu i laboratorijskim i drugim ispitivanjima u
          skladu sa tipom alergijske reakcije i vrste tegoba bolesnika. Osnovu prevencije alergije na hranu čini
          pravilna ishrana, a terapije eliminaciona dijeta. Iako može biti doživotna, alergija na hranu ispoljena
          tokom detinjstva u najvećem broju slučajeva iščezava do navršenih pet godina. Kod značajnog broja
          dece sa reaginskim tipom alergije na hranu u kasnijem uzrastu se javlja bronhijalna astma i alergijski
          rinitis.



          76     DOI: 10.5937/Galmed2308074R
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83