Page 77 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 77

kravljeg mleka, jaja, kikirikija, jezgrastog voća, soje, pšenič-  Alergija  na  proteine  kravljeg  mleka  je  najčešći  klinički
            nog brašna, ribe i ljuskara (rakovi, školjke) 2, 3, 5, 9, 19, 22 . U če-  entitet u okviru tzv. „protein-senzitivnog sindroma“ koji se
            ste alergene spadaju pšenično brašno, kupinasto i citrusno   javlja u ranom detinjstvu, prvenstveno u dojenačkom uzra-
            voće,  med,  seme  susama,  avokado,  kivi,  banana  i  mnoge   stu 13, 18, 26, 29 . Kod 1,5-3% odojčadi nastaje u sklopu veštačke
            druge namirnice ili njihovi dodaci 3, 23, 24 . Prema podacima iz   ishrane ili dohrane, a kod 0,4-0,5% putem majčinog mleka .
                                                                                                              6
            Sjedinjenih Američkih Država i Zapadne Evrope, namirnice   U oko 60% slučajeva uzrokovana je reaginskim (IgE) tipom
            koje najčešće izazivaju alergiju u dečjem uzrastu su kravlje   preosetljivosti,  najčešće  na  β-laktoglobulin  ili  kazein 6,  7 .
            mleko (2,0-3,5%), jaja (1,3-3,2%), kikiriki (0,6-1,3%), riba (0,4-  U kliničkoj slici dominiraju kožne manifestacije (ekcem, pe-
            0,6%) i jezgrasto (koštunjavo) voće (0,2%) 13, 18, 23, 26 . Alergija na   rioralni eritem, urtikarija, ređe angioedem) i alergijski prok-
            proteine mleka, jaja, soje i pšeničnog brašna se u oko 80%   tokolitis/proktitis 18, 26 .  Alergijski  proktokolitis/proktitis  i  ek-
            slučajeva iščezava do pete godine, dok je alergija na kikiriki,   cem su najraniji klinički entiteti u okviru alergije na proteine
            jezgrasto voće i animalnu hranu iz mora, najčešće trajnog   kravljeg mleka 18, 31, 32 . Česte manifestacije alergije na antige-
            karaktera 5, 18, 27 .                               ne kravljeg mleka su gastroezofagealni refluks, abdominal-
                                                                ne kolike i opstipacija, dok su druge znatno ređe ili izuzetno
               Alergija  na  belančevine  hrane  je  posledica  defekta  ili   retke 31, 33 .  Nekad,  jedini  znak  alergije  na  proteine  kravljeg
            insuficijencije  T-ćelijske  supresije  i  aktivacije  jedne  ili  više   mleka može biti odbijanje mlečnih obroka ili sideropenijska
            hipersenzitivnih imunskih reakcija koje slede kao odgovor   anemija rezistentna na oralnu primenu gvožđa 7, 13 . Senzibili-
            na antigensku stimulaciju . Prema klasifikaciji Kumbsa (Co-  zacija na proteine kravljeg mleka se može javiti i u kasnijem
                                 28
            ombs) i Gela (Gell) alergijske reakcije se diferenciraju u četiri   detinjstvu, iako mnogo ređe nego u dojenačkom uzrastu 13,
            osnovna patogenetska tipa: 1) reaginski ili IgE posredovani;   18, 23, 26 . Pored navedenih manifestacija, alergija na proteine
            2) citotoksični; 3) imunokompleksni i 4) T-celularni .   kravljeg mleka se može ispoljiti i ostalim manifestacijama
                                                    27
                                                                navedenim u tabeli . Isti spektar alergijskih reakcija, bilo
                                                                               6-8
                                                                pojedinačnih ili kombinovanih, mogu uzrokovati i antigeni
            Kliničke manifestacije                              druge hrane.

               Alergiju  na  hranu  karakteriše  veoma  širok  dijapazon   Tvrdnja da je alergija na hranu u 10-15% slučajeva odgo-
            kliničkih manifestacija, kako u pogledu zahvaćenih sistema   vorna za infantilne kolike, koje se viđaju kod 20-25% dece
            i organa, tako i težine ispoljavanja (tabela 1) 7, 8, 13, 18, 26, 29, 30 .   u prva tri-četiri meseca po rođenju, nema egzaktan dokaz.
            Najčešće su blažeg ili srednje teškog stepena, ali su moguće   Međutim, senzibilizaciju na antigene hrane kao uzrok infan-
            i izuzetno teške IgE reakcije, nekad i fatalne 23, 26-28, 30 . Anafila-   tilnih kolika, bilo putem majčinog mleka ili diretnom ekspo-
            ktički šok na hranu je u preko 50% slučajeva uzrokovan  ki-  zicijom, treba uzeti u obzir ukoliko se radi o odojčetu na-
            kirikijem, ali treba imati u vidu da se on dešava i na ostalu   sledno opterećenom alergijskom predispozicijom i ako ima
            visoko alergogenu hranu (orašasto voće, riba, školjka), pa i   atopijski dermatitis ili dodatne gastrointestinalne smetnje,
            onu, mimo tog spiska 23, 28 .                       kao što su povraćanje i dijareja 34-36 .

               Prema  brzini  manifestovanja,  odnosno  patogenetskoj
            osnovi, alergijske reakcije mogu biti ranog (reaginskog) i ka-
            snog (nereaginskog) tipa . Reaginske promene se javljaju   Dijagnostika
                                 26
            unutar par minuta do dva sata posle unosa alergena, a ne-  Dijagnoza alergije na proteine hrane se zasniva na de-
            reaginske kasnije, pretežno nakon 36-48 sati, nekad i posle   taljnoj ličnoj i porodičnoj anamnezi, fizikalnom nalazu i od-
            više dana 7, 13, 26 . Iako su najčešće u prvih nekoliko minuta po   govarajućim laboratorijskim i drugim ispitivanjima u skladu
            ingestiji alergena, teške IgE reakcije, uključujući i anafilak-  sa tipom hipersenzitivnosti i vrstom smetnji ispitanika 7, 13, 26,
            tički šok, moguće su i više sati kasnije. Takođe, nereaginske   27, 30 . Kod bolesnika sa hroničnom dijarejom neophodno je is-
            reakcije, uglavnom T-ćelijske, mogu se manifestovati tek 1-2   ključiti druge uzroke, a kod onih sa nepodnošenjem mleka i
            nedelje od antigenske ekspozicije. U većini slučajeva sreću   deficit laktazne aktivnosti 13, 18 . Za potvrdu reaginske reakcije
            se kutane i gastrointestinalne smetnje, često udružene, dok   na proteine hrane potrebno je uraditi kožnu probu i/ili odre-
            su tegobe od strane drugih sistema ređe . Reaginske reak-  diti serumski nivo specifičnih IgE antitela 7, 13, 26, 30 . Od značaja
                                             27
            cije, bilo izolovane ili kombinovane sa drugim, čine najčešću   je i nalaz većeg broja eozinofila u perifernom razmazu krvi .
                                                                                                              5
            patogenetsku osnovu alergije na hranu.              Eozinofilni ezofagitis i protein-senzitivna enteropatija zahte-
                                                                vaju patohistološku potvrdu 17, 30 . Patohistološka verifikacija
            Tabela 1. Kliničke manifestacije alergije na hranu  alergijskog proktokolitisa/proktitisa je retko neophodna. Bi-
                Kutane   urtikarija, angioedem, perioralni eritem, atopijski dermatitis, pruritus
                                                                tan doprinos dijagnozi ima i povlačenje tegoba kod deteta
                         gastroezofagealni refluks, eozinofilni ezofagitis, eozinofilni gastritis,
                         protein indukovani enteritis, abdominalne kolike, protein indukovana   na eliminacionoj dijeti 13, 18, 30 .
             Gastrointestinalne
                          enteropatija, protein indukovani enterokolitis, protein indukovan
                               proktokolitis/proktitis, hronična opstipacija
                         rinitis, laringealni stridor, opstruktivni bronhitis, plućna hemosiderola
               Respiratorne
                                     (Heiner sindrom)
               Sistemske              anafilaktički šok
                Druge         otitis media, hiperaktivnost, insomnija, artritis

            REVIJALNI RADOVI                                                  Galenika Medical Journal, 2023; 2(8):74-78.  75
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82