Page 76 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 76

ALERGIJA NA HRANU U DEČJEM UZRASTU


              FOOD ALLERGY IN CHILDREN'S AGE



          Nedeljko Radlović
                           1
          Zoran Leković                                          kod dece najčešće prolazna, na pojedine namirnice
                       2, 3
          Vladimir Radlović                                      kao što su kikiriki, koštunjavo voće i animalna
                           2, 3
          Petar Rosić                                            hrana iz vode, ona je u visokom procentu
                     3
          Marija Mladenović                                      doživotna.
                            4
          Olga Radivojević
                          3
          Amar Elšeik 5                                          Ključne reči: alergija na hranu, deca, kliničko
                                                                 ispoljavanje, dijagnostika, preveniranje, lečenje,
          1  Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, Beograd, Srbija   prognoza
          2  Univerzitetska dečja klinika, Beograd, Srbija
          3  Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija
          4  Univerzitet „Singidunum“, Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih
          studija, Valjevo, Srbija
          5  Dom zdravlja Kovačica, Kovačica, Srbija         Uvod
                                                                Alergija  na  hranu  je  veoma  aktuelan  i  konstantno  ra-
                                                                                                       1, 2
          Korespondencija sa autorom:                        stući zdravstveni problem savremenog čovečanstva . Če-
                                                             šća je u razvijenim zemljama u odnosu na zemlje u razvoju,
             Prof. dr Nedeljko Radlović
                                                             kao  i  kod  dece  u  poređenju  sa  odraslim  osobama . Glo-
                                                                                                       1-3
             Srpsko lekarsko društvo, Džordža Vašingtona 19,   balno posmatrano, javlja se kod 2–8% dece, i to pretežno u
             Beograd, Srbija                                 uzrastu odojčeta i malog deteta . Poremećaj je u većini slu-
                                                                                      4, 5
             n.radlovic@botel.net                            čajeva prolazne prirode i primarno pogađa nasledno sklonu
                                                             decu, najčešće odojčad, a posebno onu u prvom polugođu
                                                             po rođenju i na veštačkoj ishrani ili dohrani . Pored nasle-
                                                                                                6-8
                                                             đene predispozicije i razvojne nezrelosti gastrointestinalne
          Sažetak                                            antigenske  barijere  i  imunoregulacije,  naročito  u  stanju
                                                             urođenog deficita imunoglobulina A (IgA), pojavi alergije na
          Alergija na hranu je čest i sve prisutniji problem   hranu u najranijem uzrastu doprinose nedostatak vitamina
          savremenog čovečanstva. Prisutna je u svim životnim   D i omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina, kako
          periodima, ali se najčešće javlja u prvim godinama   pre rođenja, tako i nakon toga, prekomeran unos omega-6
          po rođenju, a posebno kod nasledno predisponirane   nezasićenih masnih kiselina, crevna disbioza kao posledica
          odojčadi na veštačkoj ishrani. Sklonost alergijskoj   rođenja carskim rezom i antibiotske terapije majke pri kraju
                                                             trudnoće ili deteta u prvim postnatalnim nedeljama, rana
          reakciji je neselektivne prirode, te je alergija na hranu   dohrana  ili  veštačka  ishrana,  prerano  uvođenje  nemlečne
          često višestruka i u visokom procentu praćena sa   hrane i ponavljane crevne infekcije 2, 7, 9-11 . Senzibilizacija na
          respiratornom i/ili kutanom hipersenzitivnošću. Zbog   proteine  hrane,  nekad  i  haptene,  najčešće  nastaje  direk-
          antigenske srodnosti nekih vrsta hrane, kao što su   tnom ekspozicijom, ali je moguća i putem majčinog mleka,
          leguminoze i jezgrasta voća ili kravlje i druga animalna   pa čak i transplacentarno 6, 12, 13 . Osim toga, do nje može doći
          mleka, alergija može biti i unakrsna. Najčešći alergeni,   perkutano i inhalacijom 7, 14, 15 . Sklonost alergijskoj intoleran-
          odgovorni za preko 80-90% slučajeva nutritivne alergije   ciji antigena hrane često je višestruka i u visokom procentu
          su proteini kravljeg mleka, jaja, kikirikija, jezgrastog   ispoljena  udruženim  gastrointestinalnim,  kutanim  i  respi-
                                                                                  16-18
          voća, soje, pšeničnog brašna i namirnica iz vode (ribe,   ratornim manifestacijama  . Pored toga, usled antigen-
                                                             ske bliskosti nekih vrsta hrane, česta je i unakrsna alergij-
          školjke, lignje, rakovi). Poremećaj karakteriše veoma   ska reakcija, kao što je slučaj sa kravljim, kozjim i ovčijim
          širok spektar kliničkih manifestacija. Moguće su i   mlekom, jajima različitog porekla (kokošije, pačije, guščije),
          veoma ozbiljne sistemske reakcije, nekad i fatalne.   jezgrastim  voćem  (orah,  lešnik,  badem,  pistać),  mahunar-
          Dijagnostika nutritivne alergije se bazira na analizi lične i   kama (kikiriki, soja, pasulj, grašak) ili unutar istih i različitih
          porodične anamneze, kompletnom fizikalnom pregledu i   animalnih namirnica iz mora (školjke, ribe, rakovi) 18-20 . Viđa
          laboratorijskim i drugim procedurama u skladu sa tipom   se i unakrsna alergija na kravlje mleko i goveđe meso ili ko-
                                                                             21
          reakcije i vrstom manifestacija, a lečenje se bazira na   košije jaje i piletinu . Dokazano je da preko 170 namirnica
          striktnoj eliminacionoj dijeti. Mada je nutritivna alergija  izaziva alergiju. Najčešći uzroci alergije na hranu, odgovorni
                                                             za oko 80-90% neželjenih reakcija ovog tipa, jesu proteini



          74     DOI: 10.5937/Galmed2308074R
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81