Page 76 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 76
ALERGIJA NA HRANU U DEČJEM UZRASTU
FOOD ALLERGY IN CHILDREN'S AGE
Nedeljko Radlović
1
Zoran Leković kod dece najčešće prolazna, na pojedine namirnice
2, 3
Vladimir Radlović kao što su kikiriki, koštunjavo voće i animalna
2, 3
Petar Rosić hrana iz vode, ona je u visokom procentu
3
Marija Mladenović doživotna.
4
Olga Radivojević
3
Amar Elšeik 5 Ključne reči: alergija na hranu, deca, kliničko
ispoljavanje, dijagnostika, preveniranje, lečenje,
1 Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, Beograd, Srbija prognoza
2 Univerzitetska dečja klinika, Beograd, Srbija
3 Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija
4 Univerzitet „Singidunum“, Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih
studija, Valjevo, Srbija
5 Dom zdravlja Kovačica, Kovačica, Srbija Uvod
Alergija na hranu je veoma aktuelan i konstantno ra-
1, 2
Korespondencija sa autorom: stući zdravstveni problem savremenog čovečanstva . Če-
šća je u razvijenim zemljama u odnosu na zemlje u razvoju,
Prof. dr Nedeljko Radlović
kao i kod dece u poređenju sa odraslim osobama . Glo-
1-3
Srpsko lekarsko društvo, Džordža Vašingtona 19, balno posmatrano, javlja se kod 2–8% dece, i to pretežno u
Beograd, Srbija uzrastu odojčeta i malog deteta . Poremećaj je u većini slu-
4, 5
n.radlovic@botel.net čajeva prolazne prirode i primarno pogađa nasledno sklonu
decu, najčešće odojčad, a posebno onu u prvom polugođu
po rođenju i na veštačkoj ishrani ili dohrani . Pored nasle-
6-8
đene predispozicije i razvojne nezrelosti gastrointestinalne
Sažetak antigenske barijere i imunoregulacije, naročito u stanju
urođenog deficita imunoglobulina A (IgA), pojavi alergije na
Alergija na hranu je čest i sve prisutniji problem hranu u najranijem uzrastu doprinose nedostatak vitamina
savremenog čovečanstva. Prisutna je u svim životnim D i omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina, kako
periodima, ali se najčešće javlja u prvim godinama pre rođenja, tako i nakon toga, prekomeran unos omega-6
po rođenju, a posebno kod nasledno predisponirane nezasićenih masnih kiselina, crevna disbioza kao posledica
odojčadi na veštačkoj ishrani. Sklonost alergijskoj rođenja carskim rezom i antibiotske terapije majke pri kraju
trudnoće ili deteta u prvim postnatalnim nedeljama, rana
reakciji je neselektivne prirode, te je alergija na hranu dohrana ili veštačka ishrana, prerano uvođenje nemlečne
često višestruka i u visokom procentu praćena sa hrane i ponavljane crevne infekcije 2, 7, 9-11 . Senzibilizacija na
respiratornom i/ili kutanom hipersenzitivnošću. Zbog proteine hrane, nekad i haptene, najčešće nastaje direk-
antigenske srodnosti nekih vrsta hrane, kao što su tnom ekspozicijom, ali je moguća i putem majčinog mleka,
leguminoze i jezgrasta voća ili kravlje i druga animalna pa čak i transplacentarno 6, 12, 13 . Osim toga, do nje može doći
mleka, alergija može biti i unakrsna. Najčešći alergeni, perkutano i inhalacijom 7, 14, 15 . Sklonost alergijskoj intoleran-
odgovorni za preko 80-90% slučajeva nutritivne alergije ciji antigena hrane često je višestruka i u visokom procentu
su proteini kravljeg mleka, jaja, kikirikija, jezgrastog ispoljena udruženim gastrointestinalnim, kutanim i respi-
16-18
voća, soje, pšeničnog brašna i namirnica iz vode (ribe, ratornim manifestacijama . Pored toga, usled antigen-
ske bliskosti nekih vrsta hrane, česta je i unakrsna alergij-
školjke, lignje, rakovi). Poremećaj karakteriše veoma ska reakcija, kao što je slučaj sa kravljim, kozjim i ovčijim
širok spektar kliničkih manifestacija. Moguće su i mlekom, jajima različitog porekla (kokošije, pačije, guščije),
veoma ozbiljne sistemske reakcije, nekad i fatalne. jezgrastim voćem (orah, lešnik, badem, pistać), mahunar-
Dijagnostika nutritivne alergije se bazira na analizi lične i kama (kikiriki, soja, pasulj, grašak) ili unutar istih i različitih
porodične anamneze, kompletnom fizikalnom pregledu i animalnih namirnica iz mora (školjke, ribe, rakovi) 18-20 . Viđa
laboratorijskim i drugim procedurama u skladu sa tipom se i unakrsna alergija na kravlje mleko i goveđe meso ili ko-
21
reakcije i vrstom manifestacija, a lečenje se bazira na košije jaje i piletinu . Dokazano je da preko 170 namirnica
striktnoj eliminacionoj dijeti. Mada je nutritivna alergija izaziva alergiju. Najčešći uzroci alergije na hranu, odgovorni
za oko 80-90% neželjenih reakcija ovog tipa, jesu proteini
74 DOI: 10.5937/Galmed2308074R

